måndag 31 maj 2010

Ännu en gammal text skriven av mig;

Tyst nu, du är ute nu. Du behöver inte skrika - folk kommer tycka att du är jobbig. Sluta upp med skrikandet nu, din fria röst togs ifrån dig innan du kunde använda den. Ingen kommer lyssna på dig ändå, förstår du väl? Så så, sätt dig ner nu och klaga inte på livet. Nej, här, ät din mat och var tyst nu. Leka med bilen? Nej, det kan du inte göra, du är en flicka. Leka med dockan? Nej, det kan du inte göra, du är en pojke. Gråt inte lilla vän, ingen kommer torka dina tårar längre.

Är högstadieläraren dum mot mig? Sluta klaga nu. Han gör sitt jobb. Du är för ung för att förstå vad han menar bara. Tog dom dig på bröstet? Dom är bara kära i dig, det är ingenting att bry sig om. Kletar dom på dig och snor din keps? Sluta nu, du är en man, en pojke, sluta grina över sådana saker. Bli tuff nu. Tyst med dig, du kommer inte få en bra utbildning.

Nej, du ska inte måla bilder, du kan väl gå naturkunskap istället. Tyst, det är inte jobbigt och tråkigt, det är en framtid. Att måla bilder är ingen framtid. Knip igen munnen nu, du kommer ändå inte bli en konstnär i dagens samhälle. Nej, du kan inte bli vad du vill. Vad menar du? Ska du inte söka jobb på direkten? Vill du upptäcka världen och dig själv i ett år? Tyst, det behövs inte. Du vet ändå inte vem du är i sådan här ung ålder. Vänta ett par år och hitta dig själv. Det kommer tids nog. Nej nej, den yttre världen är farlig för dig, du skulle inte klara av en dag.

Tyst nu, du behöver inte gå på din dotters föreställning, jobba ikväll. Sluta att klaga, vad skulle du annars göra på en varm sommarkväll på en lördag? Tyst nu, du är 35 år gammal, du kan inte skrika längre. Nej, stäng munnen, beställ hem din personlighet via internet och var tyst tills dess. Du fyllde 35 år förra veckan. Du har inte tid att springa runt på stan och skratta med lycka i munnen. Jag ber dig, var tyst nu, du doppade dig i jantelag imorse, du kan inte leva fri längre.

Nej, du måste vara tyst nu. Så tyst att ingen hör dig. Prata med låga toner och le till människor du egentligen vill räcka ut tungan till. Gå inte för sakta och kolla på omgivningen, folk kanske tror att du är lat. Allmänbildning? Nej, tyst med dig nu, lyssna på radion och läs Aftonbladet. Du behöver inte böcker längre. Du behöver inte informationen. Var tyst nu min vän, du måste stanna på ditt jobb. Deprimerad? Ryck upp dig nu och var tyst. Det finns dom som har det värre än dig.

Vill du fara till Sudan och bygga ett sjukhus? Lägg av, en liten människa som du kan inte rädda världen med egna händer. Tyst, det är fult att drömma, förstår du. Dröm inte för mycket. Bestäm inte för mycket. Folk kan tycka att du är jobbig med tusentals drömmar. Nej, tyst nu, lyssna på din dotter, bo på äldredomshemmet. Nej, du är inte frisk, ingen kan ta hand om dig. Tyst nu, gamla människa, ät din gröt och kolla på TV en liten stund. Varför ska du klaga så mycket? Det är staten som betalar dina pengar nu så att du kan bo med oss. Maten i magen tillhör inte dig. Tyst! Lär inte ut dom sakerna till barnbarnen. Det finns ingenting som kallas för fri vilja.

Var tyst nu, för nu är du död.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar